Biludlejning Karup Lufthavn

Når du flyver til Karup Lufthavn står der en bil, til dig rådighed, lige udenfor indgangen. Karup er et oplagt valg, da byen er centralt beliggende i Jylland.

Find de bedste priser på billeje over hele verden - Vi søger blandt alle de største biludlejningsfirmaer

Karup Lufthavn ligger cirka tre kilometer vest for Karup i Jylland mellem Viborg og Herning. Lufthavnen ejes af ni kommuner i det midt- og vestjyske, og det er også herfra, at størstedelen af passagererne kommer. Lufthavnen er civil, men anvender Flyvestation Karups start- og landingsbaner.

Lufthavnen ligger på en militær flyveplads, der blev bygget af den tyske besættelsesmagt i 1940. Efter krigen overtog det danske flyvevåben flyvepladsen, og i dag er Flyvestation Karup den største af de tilbageværende flyvestationer i Danmark. Det var oprindeligt en gruppe politikere fra området, der sørgede for, at der kom fast rutefly mellem Vestjylland og København fra 1965. Tre år senere byggede man lufthavnens første passagerterminal. Indtil da havde lufthavnen lejet lokaler på flyvestationen. Lufthavnen ejedes fra starten af områdets kommuner, og det blev aftalt, at SAS skulle flyve på ruten mellem Karup og København med tilskud fra ejerne. I den første tid var der kun én daglig afgang med et Heron-fly med plads til 15 passagerer. Ruten viste sig hurtigt at være en succes, så der var slet ikke behov for tilskud til ruten. Faktisk blev lufthavnens videre udvikling betalt af lufthavnens indtjening uden behov for yderligere offentlig støtte udover kommunernes oprindelige indskud. I 1991 blev den nuværende passagerterminal indviet. Den hedder Glashuset på Heden og er tegnet af arkitektfirmaet Torsten Riis Andersen.

I passagerterminalen ligger den hyggelige lufthavnscafé Mett Kjølvraa. Herfra er der god udsigt over forpladsen, mens man nyder en sandwich eller en kop kaffe med tilhørende kage. Hvis man har travlt, er det også muligt at tage maden med sig. Man kan faktisk på forhånd bestille en Meal-Box, som leveres færdigpakket. Der kan også leveres Meal-Box til privatflyvninger og til private arrangementer uanset størrelse. Cateringen er også leveringsdygtig i frugtkurve, aviser og ugeblade samt slik til turen. I tilknytning til Mett Kjølvraa har lufthavnen desuden et antal møde- og konferencelokaler, og caféen sørger gerne for vådt og tørt til mødedeltagerne. Skal man ikke selv ud og flyve, men har behov for at sende en pakke til København hurtigst muligt, kan Jetpak hjælpe.

I 2010 var passagertallet på omkring 350.000 rejsende, men siden flyselskabet Cimber gik konkurs er passagertallet faldet til 65.000. Det skabte en overgang økonomiske vanskeligheder for lufthavnen, men siden DAT overtog ruten København-Karup ser det anderledes lysere ud. DAT forventer at kunne bringe passagertallet op til samlet 250.000 i 2016. Med 33 ugentlige afgange i hver retning er ruten stadig et godt tilbud til det lokale erhvervsliv og egnens politikere. Om morgenen og eftermiddagen betjener DAT ruten med sit store MD83-fly med plads til 165 passagerer. På de øvrige afgange anvendes ATR72-fly med plads til 66 passagerer.

Det er nemt at komme til Karup med privatbil. Karup Lufthavn tilbyder et stort antal betalingsfrie parkeringspladser. Du har også mulighed for at parkere i et overvåget betalingsområde, hvor du enten kan betale med betalingskort eller trække en parkeringsbillet, som så skal betales med kontanter eller betalingskort inden udkørsel. Midttrafik nedlagde i 2010 den faste rutetrafik mellem Viborg og Karup Lufthavn, men den er siden erstattet af en Teletaxa-ordning. Det er muligt at køre i teletaxa mellem Viborg rutebilstation og Karup Lufthavn samt mellem Holstebro og Karup Lufthavn. Der er desuden teletaxa til Bredgade i Karup by, hvis man vil med bussen til Herning. Frederiks Taxi og Karup Taxi er altid på vagt i Karup Lufthavn, og der kan bestilles flytaxi til 36 byer i en stor radius fra lufthavnen. Foretrækker man at leje en bil, er der også flere biludlejningsfirmaer til stede i Karup Lufthavn.

Flyvestation Karup, der er Nordeuropas største flyvestation, er i dag base for Helicopter Wing Karup samt dele af den Værnsfælles Forsvarskommando, Air Force Training Centre og Air Control Wing. På flyvestationen er der udover den civile lufthavn også tilstedeværelse af Danish Aerotech, der er et privatejet dansk firma, som fremstiller våbenprodukter og vedligeholder militære luftfartøjer og missiler for kunder i ind- og udland.

En tur til Vestjylland via Karup Lufthavn giver mange muligheder for såvel natur- som kulturoplevelser. Karup Å er cirka 75 kilometer lang og meget populær hos lystfiskere, da der findes havørreder i åvandet. Du skal ikke rejse langt for at nå Limfjordens vande og frodige bakker eller Vesterhavet med masser af saltvandssprøjt, flotte sandstrande og imponerende natur. På herregården Herningsholm ligger Blichermuseet med udstillinger om den berømte digter Steen Steensen Blicher. Herning Museum byder på en udstilling om hedeboernes kulturhistorie og et lille frilandsmuseum med egnsbygninger. Herning Kunstmuseum er kendt for sin nytænkning og modige satsninger over hele landet, mens Danmarks Fotomuseum skildrer fotografiets historie siden 1839. Vest for Herning ligger dyreparken Jyllands Park Zoo, og sydvest for Herning ligger Mørupstenen, der er Jyllands største vandreblok. Messecenter Herning byder ofte på store, internationale udstillinger og messer, mens det nærliggende fodboldstadion er hjemsted for FC Midtjylland.

Længere mod nord i Viborg finder man foruden den fascinerende Viborg Domkirke også en række museer. Viborg Museum er et kulturhistorisk lokalmuseum med faste udstillinger af arkæologiske genstande samt genstande fra Viborgs historie fra år 1500 til nutiden. Er man glad for danske kunstværker fra guldalderen, skal man ikke gå forbi Skovgaard Museet. Er det samtidskunst, der trækker, bør turen gå forbi Viborg Kunsthal. Viborg byder på flere spillesteder for rytmisk musik, og man finder ofte klassiske koncerter i en af byens kirker eller i Tinghallen. Viborg bymidte har bevaret sit middelalderpræg og rummer mange fine og fredede bygninger.

Mod vest finder vi Holstebro, der med sine 35.000 indbyggere er stor nok til at have et aktivt handelsliv, men samtidig lille nok til stadig at have en hyggelig købstadsstemning i byens centrum. Holstebro er en kulturby, der blandt andet er kendt for Det Kongelige Teaters Balletskole og Odin Teatret. I bybilledet ser man en lang række moderne skulpturer og kunstværker. Holstebro har et sprudlende musikliv både inden for den rytmiske og den klassiske musik. Klassiske Dage er for eksempel Holstebros årlige festival for klassisk musik.

Der er masser af grunde til at hoppe på et fly til Karup Lufthavn, der ligger centralt i den vestjyske natur med kort afstand til tre af landsdelens mest spændende byer.

Læs mere om Billeje i Karup lufthavn med Billeje.info