Lufthavnsguiden
Alt til rejsen, samlet et sted.
- Inkl. autohjælp
- Inkl. fri kilometer*
- Inkl. alle forsikringer
- Inkl. alle skatter og afgifter
Alt til rejsen, samlet et sted.
San Francisco er det perfekte udgangspunkt for bilture rundt i Californien, men også inde i selve San Francisco kan du sagtens transportere dig selv rundt i bil. At leje en bil er ikke et must for at komme rundt, men de stejle bakker – byens signatur – trækker lynhurtigt energien ud af dine ben.
Billeje i San Francisco er supernemt, billigt, og du finder mange biltyper, som minder om de europæiske. Vejene er for det meste brede og udlagt i det klassiske, amerikanske “grid”-system, dvs. gader, som ligger vinkelrette på hinanden. Det har givet en del udfordringer i det stærkt kuperede San Francisco, og derfor etablerede man også allerede i 1873 det ikoniske sporvognssystem, som er baseret på kabler, som trækkes gennem gaderne – de såkaldte Cable Cars.
Den dag i dag er Cable Cars stadig en integreret del af det offentlige transportsystem i San Francisco, selvom det både går en anelse langsomt, og er domineret af turister. Men hvis alternativet er en gåtur op over de stejle bakker, vælger de fleste alligevel sporvognen.
Nord for San Francisco
Hvis du vælger at leje en bil i San Francisco giver det mulighed for en række storslåede oplevelser. Den helt typiske er en køretur over den fantastiske Golden Gate Bridge, indviet i 1937. Man kan gøre holdt på begge sider af broen, og prøve gåturen over, mens man nyder udsigten til selve San Franciscos bykerne. Tager man bilen skal man være opmærksom på, at det koster $7 at komme tilbage igen – der opkræves kun afgift i “indgående” retning.
Fra broen kan man fortsætte nordpå langs kysten og den smukke Highway 1, som sine steder klistrer sig fast til klipperne og giver nogle vidunderlige blikke ud over Stillehavet. Området nord for San Francisco er også kendt som et særdeles fremragende vinområde, og her er gjort meget ud af mulighederne for at besøge de lokale vinbønder.
Øst for San Francisco
Tager du i stedet din lejebil og vender snuden østpå, kører du over den såkaldte “Bay Bridge”. Den er ikke så kendt og spektakulær som dens nordlige kusine, men den er lang og består i princippet af to broforbindelser, via den lille ø Yerba Buena. Læg mærke til Treasure Island i umiddelbar forlængelse af Yerba Buena – en kunstig ø, som blev bygget som militærbase i 1939.
På den anden side af broen lander man i Oakland, hvor man også finder en stor, international lufthavn. Men det er længere mod øst, de store oplevelser venter, for fortsætter man af Interstate 580 gennem Central Valley, kan man navigere sig helt frem til den utrolige Yosemite National Park.
Køreturen fra San Francisco er ca. 4 timer, men i USA er det bare en smuttur, så hvis du har lejet en rummelig bil med et fornuftigt forbrug, er det ingen sag. Vi er nu inde i Nordamerikas højeste bjergkæde, de mægtige Sierra Nevada, og i nationalparken Yosemite oplever du naturscenerier, som du formentlig aldrig har set magen til, og har du tid, skal du ikke snyde dig selv for en vandretur på en af de mange stier rundt i området.
I det hele taget står oplevelserne i kø i Sierra Nevada: Kører du mod syd får du nationalparkerne Kings Canyon og Sequoia med nogle af verdens største træer. Tager du den tårnhøje tur op over Sierraen kan du fortsætte videre til Death Valley og Las Vegas.
Syd for San Francisco
Mange vælger at tage et par overnatninger inde i selve San Francisco uden bil, og så gemme deres billeje, til turen mod syd. Allerede inde i byen skal man tage et valg, om man vil følge den befærdede vej inde i dalen, gennem teknologimekkaet Silicon Valley, eller om man vil tage den langsomme vej langs kysten.
De fleste turister vælger den sydlige del af Highway 1, men vær opmærksom på, at dele af vejen kan være afspærret om vinteren pga. jordskred. På denne del af Highway 1 kører du langsomt – meeeget langsomt. Dels er vejen snoet og bøjet ind mellem klipperne. Dels er der bare så mange spektakulære udsigtspunkter, at du sjældent kører en mile uden at have lyst til at holde ind og fotografere.
Undervejs kan du overveje at tage på hvalsafari ud fra Monterey. Det ligger lige på vejen, og hvis sæsonen er rigtig er der mulighed for at se hvaler, som følger den afgrundsdybe undervandskløft Monterey Canyon, der med sine 3km dybde er det dybeste punkt ud for den amerikanske kyst.
På vej sydover kommer man gennem en række mindre byer og fiskersamfund og kontrasten til storbyerne i Californien er enorm her. Livet går stille og roligt, og man forestiller sig, at der skal meget til, for at sætte fart i gaderne. Så man kører stille og roligt, og indtager kulturen og naturen.
Highway 1 fortsætter næsten til Los Angeles, og herfra er der mulighed for at køre videre sydpå til San Diego og måske tage en tur over grænsen til Mexico.
Billeje i San Francisco
Ligesom i alle andre amerikanske storbyer er biludlejning en stor branche, og uanset om du kommer til San Francisco med tog, bus eller fly, finder du nemt frem til din bil. Pga. sin begrænsede størrelse er San Francisco nem at finde rundt i, og trafikken er normalvis rimelig overkommelig og velkørende.
Særligt vil vi anbefale en køretur til Twin Peaks (har ikke noget med TV-serien at gøre), som er to små bjerge inde i byen, hvorfra man kan få et spektakulært syn over byen. Er vejret til det, skal man opleve Stillehavskysten ved Balboa Park.
Er du i byen i efteråret, kan du prøve at få billetter til en kamp på Levi’s Stadium i Santa Clara, hvor San Francisco 49ers spiller sine hjemmekampe i den amerikanske fodboldliga NFL fra og med 2014-sæsonen. Kom i god tid – opvarmningen på parkeringspladsen er lige så vigtig for amerikanerne som selv kampen. Alternativt spiller Oakland Raiders deres hjemmekampe på Coliseum, som faktisk ligger tættere på San Francisco.
Det skal du se i San Francisco
Det skal du se udenfor San Francisco